Bandet

Ettersom denne siden er oppkalt etter de av de beste bandene som aldri fikk gjennomslag, mener jeg, så er det viktig med litt bakgrunnsinformasjon. En liten hyllest til et spennende band.

Medlemmene

I likhet med svært mange band så hadde Wåttamezz litt utskiftning i gruppen i løpet av årene. Noen av medlemmene jobbet med litt annet innimellom, så møttes de igjen. Kjernen bestod av vokalist Tommy, gitarist Gunnar, Kenneth, Jan Erik og Jonny.

Musikken

I likhet med mange andre spennende band så har også dette bandet vært igjennom en lengre utvikling i forhold til musikken. Rock og metall dannet grunnmuren gjennom hele bandets levetid, men i perioder så hadde en overaskende melodiøs vokal. Denne ble balansert av tunge riff. Det var denne spenningen mellom tradisjonell heavy metal og melodiøs vokal som skapte et utrolig musikkbilde.

Lang levetid, få utgivelser

Et band som Wåttamezz vil naturligvis være, lange perioder, et rent hobbyprosjekt. Bandmedlemmene ville ha frem bandet sin særegne lyd, men det var ikke noe de kunne leve av eller turnere med. Så de drev med sine ting og møttes innimellom for å jobbe med bandet og musikk. Derfor gikk det hele 12 år fra de ble sammen, i 1994, til de utgav sin første plate. Tatt i betraktning hvor mange band som aldri når dette punktet, så er dette en seier i seg selv.

Platen var selvfinansiert, ”Suicide Jesus” og de vant faktisk Blenders Metalldektor på NRK. Dette gav dem litt pusterom til å kunne få ut flere utgivelser ettersom premien var en kontrakt med plateselskapet Voices of Wonder. Så den første, selvfinansierte utgivelsen, ble lansert i Europa og gjorde det forholdsvis bra.

Dessverre så varte promoteringen kun en kort stund og snart stod bandet alene igjen. Noen utgivelser kom senere også, men bandet ble klarte ikke å slå igjennom.

Alder en faktor?

Det er ingen fasit svar på hvem som slår igjennom og hvem som faller. Samtidig så mener jeg at det faktum at vi her snakket om godt voksne folk, som skulle slå seg opp i et relativt snevert marked var en faktor.
Heavy metall miljøet er mye mer tilgivende enn andre, slik som pop, når det kommer til alder på bandmedlemmene. Samtidig er det færre selskaper som satser i dette markedet, grunnet markedets størrelse. Så nåløyet blir enda mindre og dermed får små faktorer, slik som alder, en større innflytelse.

Uansett årsak, så er det klart at dette bandet fikk aldri den økonomiske støtten til å virkelig få prøvd seg i Europa, hvor markedet for Heavy metall er mye større enn i Norge. Det ble for lite penger og for få sjanser, dessverre.